FAQ

Veelgestelde vragen

Het plaatsen van een beugel of blokjes is op zich niet pijnlijk. Na enkele uren begin je echter te merken dat er toch iets aan het veranderen is. Je tanden komen wat los te staan en zijn pijnlijk bij druk. Hou er dan ook rekening mee dat je de eerste dagen na de plaatsing van de apparatuur én na een activatie hiervan, je eten wat aanpast (zachter voedsel). Je kan ook een pijnstiller nemen indien nodig.

Een doorverwijzing door de tandarts is niet nodig, maar vaak zal je tandarts je hierover toch adviseren.

Een orthodontische behandeling is niet goedkoop en hangt af van de duur van de behandeling en de soorten apparatuur die je nodig hebt.

Als je voor de leeftijd van 15 jaar “een aanvraag voor tegemoetkoming” indient bij je mutualiteit, zal je kunnen genieten van een tussenkomst in de kosten. Deze aanvraag kan je bij je orthodontist(e) bekomen. Voor het juiste bedrag van terugbetaling informeer je je best bij je ziekenfonds, ook hier zijn er verschillen tussen de verschillende mutualiteiten.

Ja!

Tijdens de orthodontische behandeling ga je best elke 6 maanden op controle bij je huistandarts. Deze kijkt alles goed na, reinigt en geeft indien nodig een nieuwe poetsinstructie. 

Als er verzorging nodig is, wordt dit met de orthodontist(e) overlegd om dit zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Organisatorisch is het in een orthodontische praktijk onmogelijk om alle raadplegingen na de school- en kantooruren te laten plaatsvinden. Daarom zullen de afspraken beurtelings tijdens en buiten de school/kantooruren vallen.

Hiervoor zal uiteraard een medisch attest voor gewettigde afwezigheid worden meegegeven.

Dé meest gestelde vraag tijdens een behandeling!

Jammer genoeg kan je hierop niet makkelijk een correct antwoord geven, omdat verschillende factoren dit beïnvloeden. Veel hangt af van je medewerking, mondhygiëne, stiptheid van de afspraken, moeilijkheidsgraad van de behandeling, …

Dé ideale leeftijd om te starten bestaat niet.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen het louter en alleen corrigeren van de tandenstand en het corrigeren van een kaakafwijking of een combinatie van beiden.

Voor correcties van kaakafwijkingen start je best vlak voor de groeispurt, voor correcties aan de tandenstand is dit minder belangrijk. Bij twijfel raadpleeg je best je tandarts of ga je naar een orthodontist(e)

Als er iets misgaat tussen twee activaties in (er kan een blokje loskomen, er prikt een draad, …) of je hebt een probleem met je retentie-apparatuur, mail je altijd eerst naar de praktijk en je legt zo goed mogelijk uit wat er aan de hand is. Indien nodig wordt een afspraak geregeld. 

Raak nooit in paniek en kom niet zonder afspraak naar je praktijk.

Op zaterdag, zon- en feestdagen is er per provincie een orthodontist van wacht van 10u tot 12u. 

Hiervoor wordt een niet terugbetaalbare vergoeding gevraagd van €52.

Je kan deze bereiken op het volgende nummer: 070 22 20 88